czwartek, 8 sierpnia 2013

Przepis na naleśniki

Jeśli masz w domu jajka, mąkę i mleko, możesz wyczarować dla swoich bliskich doskonałe śniadanie, deser lub kolację. Podam Wam przepis podstawowy na francuskie naleśniki, a efekt końcowy zależy już tylko od waszej inwencji i dodatków, z którymi je podacie.
                                                                                     Ciasto naleśnikowe:   
 szklanka mleka
 3 jajka
 10 dkg mąki
  5 dkg rozpuszczonego masła
  szczypta soli i łyżka cukru
W wysokim naczyniu miksujemy razem mleko, sól, cukier, jajka, dodając po łyżce mąkę. Na końcu wlewamy strumykiem ostudzone masło, łączymy razem wszystkie składniki. Smażymy na patelni bez tłuszczu, gdyby okazały się za suche, przed wylaniem ciasta można ją zwilżyć odrobiną oleju. Naleśniki można podawać z serem, dżemem, bitą   śmietaną, sezonowymi owocami, czekoladą.
                                                                                                                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz