wtorek, 6 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkami

W sklepach coraz częściej widzi się tacki z gotowymi pierogami, plackami czy kluskami. Dla zabieganych są idealnym rozwiązaniem, ale jeśli znajdziesz wolną chwilkę naprawdę warto przyrządzić je samodzielnie w domu. Ich smak na pewno będzie niepowtarzalny i twoje zdrowie też na tym skorzysta.
Jabłka w zasadzie dostępne są cały rok, także czy to latem, czy zimą można pokusić się o zrobienie z nich racuchów.
Jabłka w cieście:
1,5 szklanki mąki                                                                                  łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
 2 jajka
 1/2 szklanki mleka
 aromat cytrynowy (kilka kropel)
 5 jabłek ( najlepsza szara reneta)
 szczypta soli, cukier puder, cynamon                                                     Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą, dodajemy żółtka  rozmącone w mleku, olejek i miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z ciastem. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w centymetrowej grubości plastry. Zanurzamy z obydwóch stron w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Racuchy można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz