Jabłka w zasadzie dostępne są cały rok, także czy to latem, czy zimą można pokusić się o zrobienie z nich racuchów.
Jabłka w cieście:
1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
aromat cytrynowy (kilka kropel)
5 jabłek ( najlepsza szara reneta)
szczypta soli, cukier puder, cynamon Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą, dodajemy żółtka rozmącone w mleku, olejek i miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z ciastem. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w centymetrowej grubości plastry. Zanurzamy z obydwóch stron w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Racuchy można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Podajemy obficie posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz