piątek, 2 sierpnia 2013

Tarta z cukinii

Dziś chcę Wam polecić tartę z cukinii. W warzywniakach piętrzą się zielone stosiki tego niedocenianego warzywa i szkoda by było choć raz nie spróbować zrobić z niego coś innego niż leczo. Taka tarta w stylu śródziemnomorskim jest świetna na zimno i na ciepło, na kolację i na piknik w plenerze. Podaję przepis.
Serowy spód:
25 dkg sera białego
25 dkg mąki pszennej
15 dkg masła
jajko, łyżeczka soli
Ser siekamy z masłem, mieszamy z przesianą mąką, solą i jajko, zagniatamy i formułujemy kulę. Wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Ciasto można też przygotować dzień wcześniej. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy na dużą blaszkę. Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Nadzienie:
25 dkg jogurtu greckiego
20 dkg sera typu feta
2-3 sztuki cukinii
tymianek(świeży lub suszony) do smaku
Cukinię ze skórką kroimy w ukośne plasterki obsmażamy na oliwie z obydwóch stron. Na podpieczony spód rozsmarowujemy jogurt grecki, posypujemy tymiankiem i pieprzem, rozkładamy plastry cukinii, doprawiamy ziołami, na wierzch rozkruszamy ser i możemy całość pokropić oliwą. Solić nie trzeba, feta sama w sobie jest wystarczająco słona. Całość pieczemy jeszcze 10 minut, również w 200 stopniach.
Jeżeli jesteście miłośnikami octu balsamicznego, jak ja, możecie się pokusić o zrobienie do tej tarty sosu. W niewielkim rondelku gotujemy ok.1/3 szklanki octu z kopiatą łyżką miodu, aż zredukuje swoją objętość i uzyska gęstą konsystencję ( około 10-15 minut na niewielkim ogniu). Polewamy tartę i zjadamy. Mniam mniam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz