piątek, 16 sierpnia 2013

Pestki dyni


Pestki z dyni to źródło wielu witamin i minerałów posiadające również niezwykłe właściwości lecznicze. Niepozornie wyglądające, często lądują w koszu na śmieci, kiedy po rozkrojeniu dyni pozbywamy się całego środka. Jeśli nie mamy czasu na wybieranie pestek z miąższu
 i suszenie go, możemy kupić już gotowy produkt w sklepie. Warto tylko zwrócić uwagę na kraj jego pochodzenia. Najlepsze byłyby pestki rodzimych producentów, ale z tym może być kłopot. Choć półki w sklepach uginają się od chińskich, wybierajmy raczej te węgierskie lub tureckie, one dają nam większą gwarancję bezpiecznej żywności. Pestki dyni zyskają na smaku i zapachu jeśli uprażymy je na suchej patelni. Mogą być świetnym dodatkiem do zup, sałatek, jogurtu, lub samoistną przekąska, do pochrupania przed telewizorem. Naprawdę warto je spożywać. Poprawiają one stan skóry i włosów, pomagają pozbyć się pasożytów z jelit, u mężczyzn zapobiegają przerostowi prostaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz