Najszybszy sposób na zjedzenie pizzy, to wykonanie telefonu do najbliższego lokalu i złożenie zamówienia. Jednak czasem warto przygotować ją samemu, mamy wtedy pewność z czego ją zrobiono
i satysfakcję- zachwyt domowników gwarantowany.
Przepis na spód do pizzy:
40 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do zaczynu
300 ml podgrzanej wody(bardzo ciepłej ale nie gotującej)
3 dkg świeżych drożdży
łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut( w tym czasie zaczyn powinien się spienić). Mąkę przesiać z solą, dodać do niej zaczyn, oliwę i wyrabiać ciasto przez 10 minut,
aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawić na ok.1,5 godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, wyrabiać jeszcze chwilę, następnie rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Odczekać 15 minut, żeby ciasto odpoczęło i podrosło. Jak wyrośnie nakładamy nasze ulubione dodatki np. sos pomidorowy, boczek, mozzarellę, cebulę, paprykę itp. Pieczemy około 10 minut, kiedy boki i spód się zrumienią można pizzę wyjąć z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz