środa, 14 sierpnia 2013

Ciasto na pizzę

Najszybszy sposób na zjedzenie pizzy, to wykonanie telefonu do najbliższego lokalu i złożenie zamówienia. Jednak czasem warto przygotować ją samemu, mamy wtedy pewność z czego ją zrobiono
 i satysfakcję- zachwyt domowników gwarantowany. 
Przepis na spód do pizzy:
40 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do zaczynu
300 ml podgrzanej wody(bardzo ciepłej ale nie gotującej)
3 dkg świeżych drożdży
                                                      łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy 
Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut( w tym czasie zaczyn powinien się spienić). Mąkę przesiać z solą, dodać do niej zaczyn, oliwę i wyrabiać ciasto przez 10 minut, 
aż będzie elastyczne i gładkie. Odstawić na ok.1,5 godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, wyrabiać jeszcze chwilę, następnie rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Odczekać 15 minut, żeby ciasto odpoczęło i podrosło. Jak wyrośnie nakładamy nasze ulubione dodatki np. sos pomidorowy, boczek, mozzarellę, cebulę, paprykę itp. Pieczemy około 10 minut, kiedy boki i spód się zrumienią można pizzę wyjąć z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz