poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Kruche ciasto z malinami

Sezon na maliny w pełni, więc warto samodzielnie wykonać szybkie i proste ciasto zawierające te pyszne i aromatyczne owoce.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki(zmieszana pszenna z krupczatką pół na pół)
25 dkg zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąki przesiewamy z proszkiem i cukrem, siekamy z masłem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą i mniejszą, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na grubej tarce do wysmarowanej masłem blachy, dociskamy ciasto do dna i podpiekamy na złoto około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa:
5 białek
szklanka cukru kryształu+torebka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe bez cukru
50 dkg malin
Wyjmujemy podpieczone ciasto, niech lekko się przestudzi,a my w tym czasie robimy masę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem wlewamy małym strumieniem olej nie przerywając ubijania, a na końcu dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód, układamy na niej maliny, otworkami do góry i ścieramy na wierzch resztę ciasta. Pieczemy całość jeszcze 40 minut w tej samej temperaturze. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego wszystkim łasuchom!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz