niedziela, 25 sierpnia 2013

Jak zrobić pyszne ciasto? - przepis na tartę z malinami

Wygląda efektownie, a jest naprawdę prosta i szybka w wykonaniu. Idealny deser na niedzielne popołudnie. Ale o tym musicie przekonać się sami. Żeby tego dokonać potrzebny jest przepis. Oto on.
Kruche ciasto na spód:
25 dkg mąki pszennej
15 dkg zimnego masła
5 dkg cukru pudru
1 jajko,szczypta soli
Przesiewamy mąkę, cukier, sól, dodajemy posiekane masło- łączymy te składniki,na koniec wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia( wielkości blachy), razem z jednym przenosimy na blachę, formując boki z ciasta. Nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie unosiło do góry w czasie pieczenia, który wynosi ok.20 minut( do zrumienienia, w 190 stopniach).
Malinowy krem:
40 dkg malin (zblendowanych i przetartych przez sito, w celu pozbycia się pestek)
puszka skondensowanego, słodzonego mleka(zostawić kilka łyżek na biały wierzch)
2 jajka
Malinowy mus zmiksować z jajkami i mlekiem, wylać na podpieczone ciasto, zapiekać ok. pół godziny ( do ścięcia się masy) w temperaturze 180 stopni.
Biały wierzch:
duże opakowanie śmietany 12 % wymieszać z odłożonym skondensowanym mlekiem, wylać na ścięty malinowy krem i piec kolejne 15 minut w tej samej temperaturze. Po ostygnięciu ciasta trzeba włożyć je do lodówki i serwować na zimno. Dla kontrastu kolorystycznego można ozdobić zmiksowanymi albo całymi malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz