sobota, 24 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z morelami

Wybornie smakuje, a do tego w czasie pieczenia wypełnia nieziemskim aromatem cały dom. O czym mowa? O cieście drożdżowym oczywiście. A że lubi ono towarzystwo, to niech będzie ono z morelami. W końcu obydwoje mają przyjemne dla oka słoneczne barwy, a smakiem ucieszą nasze podniebienia.
Ciasto drożdżowe:
50 dkg mąki (tortowej pomieszanej z pszenną pół na pół)
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła(rozpuścić)
5 dkg drożdży
5 żółtek
70 dkg moreli
Podgrzewamy mleko, drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mąki,mieszamy z mlekiem. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do momentu jak się spieni (ok.20-30 minut). Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godzinki. W międzyczasie smarujemy blachę masłem i posykujemy mąką, morele myjemy i wypestkowujemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Ciasto dzielimy, większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy na blachę formułując dookoła wyższy rant. Rozkładamy morele skórką do dołu, wierzch zdobimy plecionką z pozostałego ciasta. Wierzch możemy posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną śmietany, zyska ładny, złoty kolor. Kolejny raz odstawiamy ciasto, niech odpocznie i podrośnie. Później już tylko do pieca na ok. 50-60 minut( 180 stopni) i gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz