wtorek, 20 sierpnia 2013

Borówki-przepis na tartę

Borówki zwane też jagodami, to nie tylko pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Mogą one pomóc nam w profilaktyce wielu chorób, w tym tak ciężkich jak nowotwory, podnoszą ogólną odporność organizmu, świetnie wpływają na wzrok i pamięć. Jeśli nasi bliscy nie lubią spożywać borówek na surowo możemy przemycić je w formie tarty z kremem, takiej pokusie na pewno się nie oprą.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 dkg zimnego masła
szczypta soli i łyżka cukru pudru
Przesianą mąkę siekamy z masłem, zagniatamy z reszta składników i zawinięte w folii wkładamy na ok.godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej blachy formułując dookoła brzeg wysoki na ok.1,5 cm. Podpiekamy na złoto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krem:
ok.40 dkg gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
3 jajka
pół szklanki cukru+opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel aromatu cytrynowego
2 łyżki mąki
35 dkg borówek(leśnych lub amerykańskich)
Jajka miksujemy z cukrem i reszt ą składników, na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy na podpieczony spód, równomiernie rozsypujemy opłukane borówki. Całość pieczemy pół godziny w 180 stopniach. Gdy tarta wystygnie wkładamy ją do lodówki. Serwujemy schłodzoną, łatwiej ją też wtedy pokroić. Bon appetit :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz