środa, 28 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto z cukinią

Dla niektórych może być to dziwne połączenie, ciasto z warzywem. Zapewniam, że jeśli nie zdradzicie z czego je zrobiliście, to nikt się nie domyśli i nie będzie kręcił nosem. To znakomity sposób na przemycenie tego zdrowego warzywa tym, którzy normalnie do ust by go nie wzięli. Ciasto wygląda jak klasyczne, czekoladowe brownie i tak też smakuje. Cukinia zapewnia mu odpowiednią wilgotność ( brownie ma być lepkie i klejące się). Robi się go błyskawiczne, w tym samym tempie też znika z talerza:)
Przepis:
30 dkg cukinii ( waga po wykrojeniu środków, nie obieramy ze skórki, ścieramy na średniej tarce)
15 dkg gorzkiej czekolady ( rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
15 dkg masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego (ostatecznie może być zwykły)
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jaju, cynamon i kakao, następnie rozpuszczoną czekoladę, łączymy to ze startą cukinią ( nie wyciskamy jej ze soku, tylko delikatnie odlewamy płyn, jeśli się zgromadził). Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dla lepszego aromatu możemy dodać kilka kropli olejku waniliowego. Masę przekładamy do natłuszczonej  blachy, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Można serwować z gałką ulubionych lodów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz