niedziela, 8 września 2013

Ciasto ze śliwkami

To ciasto łączy w sobie kruchość maślanego spodu, delikatną nutę  kremowego nadzienia, kwaskowatość śliwek i mocny, cynamonowy akcent chrupkiej kruszonki. Jest ono miłą odmianą od tradycyjnego kruchego ciasta ze śliwkami, albo wymagającego znacznie więcej czasu ciasta drożdżowego. Spróbujcie, a nie będziecie żałować.
Kruchy spód:
25 dkg mąki pszennej
15 dkg zimnego masła
5 dkg cukru pudru, szczypta soli
1 jajko
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę, cukier, sól i siekamy wszystko razem za pomocą noża lub rozcieramy w palcach do połączenia się składników. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy, uformowane w kulę schładzamy ok.1-2 godzin w lodówce. Następnie rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wykładamy do natłuszczonej blachy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.20 minut w 190 stopniach, aż ciasto osiągnie blado złoty kolor.
Krem:
szklanka mleka
3 żółtka
5 dkg cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego
po łyżce maki pszennej i ziemniaczanej( lub proszku budyniowego)
ok. 1 kg śliwek
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, łączymy z przesianą mąka. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym, połowę wlewamy do masy żółtkowej, szybko mieszamy, żeby się nie ścięło. Wlewamy do reszty mleka i ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia kremu  ok.1-2 minuty).
Na podpieczony spód wyłożyć ostudzony krem, na to wypestkowane śliwki, pokrojone w połówki lub ćwiartki.
Kruszonka:
  • 6 dkg mąki
  • 10dkg płatków owsianych
  • 9 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Łączy razem składniki kruszonki, wykładamy ją na śliwki i zapiekamy ciasto ok. pół godziny w 180 stopniach, aż wierzch będzie chrupki i rumiany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz