niedziela, 29 września 2013

Ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe to chyba jeden z niewielu deserów, który korzystnie działa na trawienie. Jest to możliwe, ponieważ śliwki zawierają dużą ilość pektyn, które wspomagają układ pokarmowy. Po takim wstępie nie pozostaje już nic innego tylko przygotować taki smakołyk, a obecność w nim śliwek całkowicie zneutralizuje nasz dietetyczny grzeszek;)
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 jajko
20 dkg masła
Sypkie składniki przesiewamy przez sitko, dodajemy pokrojone masło, śmietanę- zagniatamy ciasto. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 równe części. Rozwałkowujemy jedną między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykładamy na natłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa śliwkowa:
1, 5 kg umytych śliwek węgierek wypestowujemy. Na dno garnka wlewamy 5 łyżek ody, na to dajemy śliwki, które zasypujemy 15 dkg cukru. Podsmażamy 10 minut, ciągle mieszając. Dodajemy 1 łyżkę cynamonu. 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozrabiamy z niewielką ilością wody, wlewamy do masy śliwkowej i zagotowujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód, na wierzch dajemy drugi płat ciasta, również nakłuwamy, żeby para z owoców miała ujście. Całość pieczemy jeszcze 45 minut w 180 stopniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz