poniedziałek, 30 września 2013

Powidła śliwkowe inaczej

Ten przepis jest przygotowany specjalnie z myślą o miłośnikach śliwki w czekoladzie:) Niby powidło śliwkowe, ale ta nuta gorzkiej czekolady nadaje mu niepowtarzalny smak. Nadaje się nie tylko do pieczywa, także do ciast, naleśników, nadzienia do drożdżówek, rogalików,a nawet to podjadania solo, prosto ze słoika.
Składniki:
3 kg dojrzałych śliwek węgierek
70 dkg cukru
opakowanie cukru waniliowego, łyżka cynamonu
10 dkg gorzkiej czekolady
10-12 dkg kakao prawdziwego
Śliwki myjemy, wypestkowujemy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, zasypujemy cukrem  i nastawiamy na małym ogniu. Gotujemy około 3 godzin, często mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodajemy cynamon, kakao i startą czekoladę. Mieszamy dokładnie, żeby składniki się połączyły, zagotowujemy jeszcze raz. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż wystygną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz