czwartek, 12 września 2013

Cukinia w nowej odsłonie: przepis na zupę - krem

Idea zupy-kremu pochodzi z Francji. Cieszą się tam one dużą popularnością i są przyrządzane z wielu warzyw m.in. z cukinii. Warto się przekonać do takiego rodzaju zup, gdyż dzięki kremowej konsystencji są pożywniejsze - dają uczucie większej sytości, świetnie rozgrzewają od środka w chłodne, deszczowe dni, a rozdrobnione warzywa uwalniają swój pełny bukiet smaku i zapachu. 

Składniki na zupę-krem z cukinii:
3 średnie cukinie ( umyte, nie obieramy, wykrawamy środki)
2-3 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki, kilka listków lubczyku/bazylii/kolendry (według uznania)
1,5 litra bulionu
1 mały jogurt grecki
sól, pieprz,liść laurowy,ziele angielskie, oliwa

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię, zalewamy bulionem, dodajemy 2-3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw, ok.20-25 minut. Zdejmujemy z ognia, zabielamy jogurtem, dodajemy posiekane zioła, jeszcze raz zagotowujemy. Jak przestygnie wyjmujemy liście i ziele, blendujemy na krem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, posypane siekaną zieleniną. Większym smakoszom polecam dodanie kilku kropel soku z cytryny, świeżo zmielonego pieprzu i starcie odrobiny parmezanu na wierzch zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz