wtorek, 17 września 2013

Ciasto na pierogi - przepis

Pierogi mogą być z pewnością synonimem domowej kuchni. Zakorzenione w polskiej kuchni, nie tracą na popularności, czego dowodem mogą być wyrastające jak grzyby po deszczu liczne pierogarnie. Nie można się nimi znudzić, bo występują w wielu odmianach: gotowane, pieczone, smażone, z cista francuskiego, drożdżowego, o różnorodności farszu nawet nie wspominając. Przydaje się mieć jeden sprawdzony przepis na ciasto pierogowe, a farsz pozostaje kwestią smaku i gustu.
Składniki:
50 dkg mąki
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli
5 łyżek stopionego masła
1 jajko
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać sól, dolewać stopniowo wodę i masło. Połączyć składniki, na koniec, wbić jajko( jak woda przestygnie, bo białko się zetnie). Wyrabiać ciasto rękami ok.5 minut, gdy będzie się kleiło podsypać mąką, w razie gdyby było za bardzo zwarte podlać odrobiną wody. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię i odstawić na ok. pół godziny żeby odpoczęło.  Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze części, rozwałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każdym umieszczamy farsz(na środku), zlepiamy brzegi, dobrze dociskając. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch( zależy od farszu jaki użyliśmy). Podajemy polane zrumienionym masełkiem, śmietaną, ze skwarkami, ze smażoną cebulką.
Przysmażone pierożki ze śliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz