piątek, 27 września 2013

Zupa dyniowa

Pomarańczowa bomba witaminowa-tak można scharakteryzować dynię. To jedno z największych warzyw na świecie- co roku pada jakiś nowy rekord- skrywa w sobie mnóstwo witamin m.in. B1, B2,PP,E. Miąższ dyni jest także bogaty w błonnik, karoten, żelazo, fosfor, magnez, cynk. Warto więc przyrządzać z niej potrawy np. zupę krem. 
 Składniki na zupę dyniową:
 jedna mała dynia 1,5-2 kg
 marchew, pietruszka 
3 ziemniaki 
duża cebula, 3 ząbki czosnku 
pieprz,sól, słodka papryka w proszku, mielona kolendra 
jogurt grecki-20 dkg 
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażamy na 5 łyżkach oliwy z oliwek. Posypujemy czubatą łyżką papryki i łyżeczką kolendry. Gdy zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Jeszcze chwilę podsmażamy razem, zalewamy ok.1-1,5 l wody( nie więcej , bo kiedy dynia się rozgotuje to uwolni wodę z miąższu i zupa może być za rzadka). Dodajemy dynię- obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20-30 minut, jak warzywa zaczną rozpadać się na kawałki odstawiamy z gazu, przykrywamy. Gdy trochę przestygnie dodajemy jogurt grecki lub śmietanę i blendujemy/miksujemy na gładką masę. Zupa ma niesamowicie kremową konsystencje. Jeśli komuś kojarzy się to z papką dla niemowląt może w zupie pozostawić większe kawałki warzyw;)

Można podawać z uprażonymi pestkami dyni 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz