środa, 4 września 2013

Jak zrobić sok z malin?

Sok z malin może być lekiem na jesienno-zimowe przeziębienia, albo smakowitym,rozgrzewającym dodatkiem do herbaty. Oczywiście nie ma to, jak domowe soki owocowe, bez sztucznych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, barwników, aromatów itp. Można go robić na dwa sposoby, równie dobre i skuteczne, w zależności, czy dysponujemy odpowiednim sprzętem.
Z sokownika:
Do najniższej części sokownika nalewamy wodę , do odpowiedniego poziomu, stawiamy na gaz. Na to kładziemy drugą część sokownika, z karnikiem, w której będzie gromadził się sok. Ostatni garnek, wierzchni- tu wsypujemy owoce. Z jednej porcji owoców 2,5-3 kg, sok mamy już po ok.1 godzinie( pamiętajmy o systematycznym spuszczaniu go z kranika, żeby nie wykipiał). Sok zlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem( proporcja 2:1 np. 3 kg malin to 1,5 kg cukru, chyba że lubimy mniej słodkie) i przelewamy do wyparzonych słoików/butelek, mocno zakręcamy. Stawiamy do góry dnem, żeby wieczko się zassało. Jak się wystudzi obracamy i wynosimy do spiżarni/piwnicy.
Na zimno:
Do dużego słoja sypiemy warstwami, na przemian maliny i cukier( proporcje jak w przepisie powyżej). Słój przykrywamy ściereczką, odstawiamy na dobę, od czasu do czasu mieszając. Następnie przecedzamy przez gazę i sitko, maliny porządnie wyduszamy(szkoda każdej kropli soku). Otrzymany sok zagotowujemy i przelewamy do przygotowanych słoiczków. Nie trzeba już pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz