środa, 11 września 2013

Siemię lniane

Siemię lniane, to potoczna nazwa nasion lnu zwyczajnego, jednej z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych. O jej właściwościach leczniczych pisał  już sam Hipokrates. Uznawane jest ono za najpopularniejszy środek medycyny naturalnej, ze względu na bogactwo możliwości zastosowania, które zawdzięcza  zawartości licznych składników mineralnych i witamin. Przede wszystkim są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe ( omega-3 i omega-6), które usuwają nadmiar tzw. złego cholesterolu z organizmu. Ponadto siemię zawiera fitoestrogeny - substancje wspomagające w profilaktyce antynowotworowej ( rak piersi, macicy, prostaty) oraz łagodzące objawy menopauzy. Stosowane jest przy biegunkach lub zaparciach, a także zapobiegawczo, dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Jest więc doceniane przez dbających o linię, a szczególnie przez ludzi, którzy zmagają się z nieżytami, nadkwasotą oraz wrzodami żołądka.Gdy męczy nas suchy kaszel siemię złagodzi nieprzyjemne obdarcie śluzówki gardła. W kosmetyce wywar z nasion lnu stosuje się jako środek poprawiający kondycję zniszczonych włosów. Siemię lniane bez problemu można dostać w większości sklepów spożywczych, a także w aptekach. Występuje ono w dwóch postaciach- całych nasion lub zmielone. Dla zachowania pełni jego właściwości lepiej jest samodzielnie, na bieżąco mielić siemię lniane, bo wtedy mamy gwarancje, że zawarte w nim dobroczynne tłuszcze nie zjełczeją. Możemy je spożywać w różnej postaci: odwaru z nasion, jako dodatek do jogurtu, wzbogacając nim wypieki, surówki, zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz