niedziela, 22 września 2013

Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką

Ciasto z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w polskiej kuchni słodkich wypieków. Ten przepis odbiega od tradycyjnej szarlotki wyglądem i smakiem. Robi się go szybko, a obecność kokosowej pierzynki nadaje temu, w gruncie rzeczy prostemu ciastu wykwintności.
Biszkoptowy spód:
3 jajka
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki stopionego masła
3/4 szklanki cukru kryształu
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo, niewielkim strumieniem wlewamy ciepłe masło i żółtka nie przerywając ubijania. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątna blachę. Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złote. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Masa jabłkowa:
6 sztuk szarej renety ( ok.1,5 kg) obieramy, wyżynamy środki, kroimy w ósemki. Zagotowujemy litr wody z 4 łyżkami cukru i kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Na wrzącą wodę wrzucamy jabłka, gotujemy 3-5 minut, sprawdzając czy są miękkie. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odmierzamy 3 szklanki wody, w której gotowały się jabłka. Robimy na niej budyń ( z 2 torebek, najlepiej b.waniliowego). 
Wyjmujemy podpieczone ciasto układamy na nim rzędami jabłka, na to wylewamy gorącą masę budyniową.
Kokosowa pierzynka:
15 dkg masła rozpuszczamy ze szklanką cukru, dodajemy 20 dkg wiórków kokosowych. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na budyniu. Pieczemy kolejne pół godziny w tej samej temperaturze, aż kokos się zrumieni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz