czwartek, 5 września 2013

Sok i herbata z pokrzywy-lecznicze właściwości


Spotkanie z pokrzywą nie należy do najprzyjemniejszych, każdy kiedyś się nią poparzył. Sprzyja temu wszechobecność tej rośliny na polach, łąkach, a nawet przydomowych trawnikach. Ze względu na swoją powszechność bywa często traktowana jak chwast, bezlitośnie tępiona i tak ciągle się odradza. Warto spojrzeć na nią łaskawszym okiem, bo to prawdziwa skarb natury o wyjątkowych właściwościach leczniczych.
Działanie pokrzywy:
- czyści krew- pomaga usuwać szkodliwe substancje z         organizmu;
- podnosi poziom czerwonych krwinek i hemoglobiny;
- hamuje wewnętrzne krwawienia, obniża poziom glukozy we krwi;
- poprawia trawienie, reguluje przemianę materii;
- działa moczopędnie i przeciwzapalnie;
- łagodzi objawy reumatyzmu;
- zwiększa odporność organizmu;
- poprawia kondycję skóry i włosów.
Skorzystać z jej dobrodziejstw mogą wszyscy. Zasobność kieszeni nie ma znaczenia. Gotowy sok z pokrzywy wprawdzie do tanich nie należy, ale już suszona pokrzywa, to niewielki wydatek. Ostatecznie można ją przygotować samemu lub w sezonie spożywać pokrzywę w postaci sałatek  czy zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz