wtorek, 3 września 2013
Jak zrobić leczo z cukinią?
Leczo wywodzi się z węgierskiej kuchni. Może być daniem wegetariańskim lub nie, można go modyfikować według własnego gustu. Wystarczy dobry przepis bazowy i można zawsze wyczarować smaczne danie.
Przepis podstawowy:
4 małe cukinie
3 dojrzałe pomidory
duża czerwona papryka
duża cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Na rozgrzanym tłuszczu podduszamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek w plasterkach, posypujemy mieloną papryka. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną razem ze skórką, paprykę i pomidory w drobną kostkę. Zwiększamy ogień i dusimy razem ok.20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdyby było za mało płynu możemy podlać wodą. Jak warzywa zmiękną odstawiamy, solimy i pieprzymy do smaku.
Dodatki, które odmienia/uatrakcyjnią to danie:
Podsmażona kiełbasa lub wędzony boczek, pieczarki, papryczka chili, świeże zioła: tymianek, majeranek, bazylia, oregano.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz